SIEPA pokrenula deveti krug finansijske pomoći izvoznicima

Bez autora
Jul 30 2010

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) raspisala je po deveti put konkurs za dodelu 80 miliona dinara bespovratnih sredstava za domaća izvozna preduzeća. Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, a iznos koji može biti odobren pojedinačnom preduzeću po aktivnosti iznosi maksimalnih 200.000,00 dinara, osim za testiranje, sertifikaciju i resertifikaciju proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom, samostalno učešće na međunarodnim privrednim sajmovima u inostranstvu i sticanje i potvrđivanje prava industrijske svojine.Maksimalan ukupan iznos sredstava po preduzeću može iznositi 1.500.000 dinara, s tim da će se troškovi za odabrane aktivnosti refundirati u visini od 50 odsto, bez PDV-a. Javni poziv preduzećima da konkurišu za Program internacionalizacije preduzeća (PIP) trajaće do 6. septembra ove godine...

SIEPA je pokrenula deveti krug finansijske pomoći izvoznicimaAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) raspisala je po deveti put konkurs za dodelu 80 miliona dinara bespovratnih sredstava za domaća izvozna preduzeća.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, a iznos koji može biti odobren pojedinačnom preduzeću po aktivnosti iznosi maksimalnih 200.000,00 dinara, osim za testiranje, sertifikaciju i resertifikaciju proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom, samostalno učešće na međunarodnim privrednim sajmovima u inostranstvu i sticanje i potvrđivanje prava industrijske svojine.

Maksimalan ukupan iznos sredstava po preduzeću može iznositi 1.500.000 dinara, s tim da će se troškovi za odabrane aktivnosti refundirati u visini od 50 odsto, bez PDV-a.

Javni poziv preduzećima da konkurišu za Program internacionalizacije preduzeća (PIP) trajaće do 6. septembra ove godine.

Aktivnosti i troškovi za koje mogu biti odobrena sredstva podrazumevaju učešće na privrednim sajmovima u inostranstvu, izradu dizajna novog pakovanja, testiranje, sertifikacija i resertifikacija proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom, kao i izradu promotivnih materijala, sticanje i potvrđivanje prava industrijske svojine. Ova bespovratna finansijska pomoć je pre svega namenjena uspešnim malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom robe ili pružanjem usluga namenjenih izvozu i trenutno nemaju većinsku zastupljenost na tržištima u inostranstvu ali poseduju potencijal i dobre poslovne projekte da to ostvare, navodi se u saopštenju SIEPA-e.

U prethodnih osam krugova Programa bespovratne finansijske pomoći isplaćeno je ukupno 244 miliona dinara. Od početka programa, sredinom 2006. godine, sredstva su dobila 644 preduzeća od ukupno 1.068 prijavljenih. Najviše firmi dobilo je sredstva za izradu promotivnih materijala, uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta, kao i za učešće na međunarodnim sajmovima.

Pomoć je usmerena isključivo na marketinške aktivnosti, kojima većina srpskih firmi ne poklanja dovoljno pažnje. Te aktivnosti su od velikog značaja za sve kompanije, jer bez dobrog marketinškog plana i pratećih aktivnosti nema ni zapaženog uspeha na stranim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik